منظور از تصادفات و بیمه شخص ثالث چیست؟

بیمه شخص ثالث در حقوق ایرانبه معنای این است که وسایل نقلیه موتوری از قبیل خودرو، کامیون، موتور سیکلت، وانت و … در قبال خسارات بدنی که ممکن است به دیگری وارد آید، بیمه گردد. معمولاً پس از وقوع تصادفات و حوادث رانندگی، چنانچه وسیله نقلیه بیمه شخص ثالث باشد، آسیب دیده با مراجعه به شرکت بیمه یا راننده مقصر میتواند خساراتی که در نتیجه تصادفبه وی وارد آمده است را مطالبه کند. ضوابط حاکم برتصادفات طبق قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵ اعلام گردیده است. در ادامه این مقاله انواع بیمه شخص ثالث و نحوه انعقاد قرارداد بیمه  می پردازیم. همچنین شیوه قانونی جبران خسارت از طریق بیمه شخص ثالث را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

(کلیه وسایل نقلیه موتوری به موجب ماده ۱ قانون بیمه اجباری شخص ثالث، می بایست در مورد خسارات وارد شده به اشخاص ثالث بیمه شوند.)

تخفیف های بیمه چگونه اعمال می شود؟

مطابق با قانون بیمه  ، چنانچه بیمه گذار در طول مدتی که خودروی خود را بیمه کرده، از آن استفاده نکند، مورد از موارد اعمال تخفیف بیمه شخص ثالث خواهد بود. این تخفیف به عنوان تخفیف عدم خسارت اعمال شده و با حروف اختصاری ت.ع.خ در برگه بیمه نامه مندرج می گردد. تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث به شیوه ای که در ادامه می آید اعمال می گردد: در صورت عدم خسارت، هر سال در زمانانعقاد قرارداد بیمه، مقدار تخفیف قابل اعمال در مورد هر بیمه نامه افزایش می یابد.

موضوع حائز اهمیت در این خصوص این است که افزایش سالیانه تخفیفات بیمه شخص ثالث محدودیت هایی نیز دارد. این محدودیت ها اغلب توسط شرکت های بیمه اعمال می شود و در میان شرکت های بیمه مختلف، نحوه اعمال آن متفاوت است. برای مثال ممکن است برخی از شرکت های بیمه تنها تا میزان نصف نرخ بیمه نامه تخفیفات عدم خسارت را اعمال کنند.علاوه بر این مطابق با قانون بیمه اجباری شخص ثالث، تخفیفات عدم خسارت مندرج در بیمه نامهحداکثرممکن است تا سقف ۷۰ درصد قیمت بیمه اعمال گردد. این در حالی است که تا قبل از تصویب قانون بیمه اجباری استفاده از تخفیفات عدم خسارت محدودیتی نداشت.

(سوانح و تصادفات رانندگی.)

آخرین تغییرات قانونی بیمه شخص ثالث

بنابر تغییراتی که به موجب آیین نامه هیات دولت در مورد تصادفات و بیمه شخص ثالث، حداکثر تخفیفات قابل اعمال بر بیمه نامه شخص ثالث، کاهش یافت. به طوری که تا قبل از این برای رسیدن به سقف تخفیفات بیمه ثالث باید وسیله نقلیه هشت سال بدون خسارت بیمه شده باشد. این در حالی است که در حال حاضر مطابق تغییرات قانونی مزبور برای استفاده از حداکثر هفتاد درصد تخفیف مبلغ مندرج در بیمه نامه می بایست حداقل چهارده سال سابقه پرداخت بیمه بدون وقوع خسارات داشت.

شایان توجه است که مطابق با قانون سابق، اگر در طول سالیانی که یک وسیله نقلیه بیمه می شود، حتی یک بار جبران خسارت از طریق بیمه شخص ثالث انجام گیرد، سابقه عدم خسارت از بین رفته و از آن به بعد هیچ تخفیفی به دارنده آن وسیله نقلیه تعلق نخواهد گرفت. لیکن با تصویب قانون جدید حتی در صورتی که از بیمه نامه شخص ثالث استفاده شده و با استفاده از آن جبران خسارت صورت گیرد، همچنان می توان از تخفیفات تصادفات و بیمه شخص ثالث استفاده نمود.بیمه شخص ثالث

چه کسانی می بایست وسایل نقلیه خود را بیمه نمایند؟

به موجب قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث، تمام وسایل نقلیه باید مطابق با قانون مزبور در مورد جبران خسارت شخص ثالث بیمه شوند. در ماده یک قانون بیمه اجباری شخص ثالث ضرورت قانونی مبنی بر بیمه کردن وسایل نقلیه چنین اعلام شده است:

تمامی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی، انواع یدک و تریلر متصل به وسایل مزبور و قطارهای راه آهن اعم از این که از اشخاص حقوقی یا حقیقی باشند، مسئول جبران خسارات بدنی و مالی هستند که در نتیجه حوادث و سوانح وسایل نقلیه یا محمولات آن ها به اشخاص ثالث وارد شود.مطابق با این ماده مالکین و متصرفین وسایل نقلیه موتوری موظفند نسبت به بیمه کردن وسیله نقلیه خود اقدام نموده و به یکی از شرکت های بیمه مراجعه نمایند. به طور کلی دلیل نام گذاری بیمه شخص ثالث این است که در انعقاد این بیمه، سه طرف یا شخص وجود دارند.

چه کسانی در قانون بیمه اجباری وسایل نقلیه موتوری، شخص ثالث به شمار می روند؟

در تصادفات ، مالک وسیله نقلیه نخستین شخص به شمار می آید. نام دیگر مالک وسیله نقلیه در بیمه نامه شخص ثالث عبارت از بیمه گذار می باشد.دومین شخص در بیمه نامه، شرکت بیمه می باشد که متعهد می گردد خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر تصادفات رانندگی را پرداخت نماید. در نهایت شخص ثالث در بیمه نامه کسی است که در نتیجه تصادفات رانندگی آسیب دیده و می بایست خسارات وارد آمده به وی توسط شرکت بیمه جبران گردد.

به عنوان مثال در صورتی که در سانحه ی رانندگی تمامی اشخاص خسارت جانی و مالی ببیند، در این شرایطهمه کسانی که در یک سانحه تصادف، متحمل آسیب جانی و مالی می شوند، تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار گرفتههزینه های مربوط به دیه، درمان و … از توسط شرکت بیمه پرداخت می گردد. در چنین سوانحی، راننده مقصر نیز ممکن است به عنوان شخص ثالث تحت پوشش تصادفات  قرار گرفته و خسارات وارد شده به وی جبران گردد.

باید توجه داشت که بیمه شخص ثالث تنها برای پرداخت خسارات جانی مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین برای جبران خسارات مالی و … نمی توان از پوشش تصادفات استفاده کرد. به طور کلی شخص ثالث را می توان از همه شرکت های بیمه معتبر خریداری کرد. البته شایان توجه است که هزینه های قابل پرداخت (حق بیمه) و خدمات ارائه شده توسط شرکت های بیمه با همدیگر تفاوت های جزئی خواهد داشت.

اگر درگیر تصادف رانندگی هستید، می توانید برای مشاوره حقوقی در رابطه با مسئولیت پرداخت بیمه و نحوه آن با وکیل پایه یک دادگستری ارتباط داشته باشید.همچنین برای ارتباط با وکیل خوب در اصفهان می توانید به نشانی اینترنتی vakilshirzadeh.ir مراجعه نمایید.

نظرات خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *