معنای حقوقی کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری چیست؟

مطابق با ماده ۹۲ قانون شهرداری، مدیریت و نظارت بر ساخت و ساز ساختمان هایی که در حریم شهر قرار دارند، بر عهده شهرداری می باشد. اگر ماموران شهرداری در جهت انجام تکالیف خود با تخلفات ساخت و ساز رو به رو شوند، باید موضوع را از به وسیله کمیسیون مخصوصی پیگیری نمایند. کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری از مراجع شبه قضایی به شمار می رود که صلاحیت رسیدگی به تخلفات ساختمان سازی در حیطه زمین های شهری را دارد.

اگرچه دبیرخانه این کمیسیون در محل شهرداری قرار داشته و جلسات کمیسیون در شهرداری برگزار می شود، لیکن قانوناً کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری مرجع تصمیم گیری مستقل از شهرداری است. بر اساس ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، کمیسیون مزبور با حضور افراد زیر تشکیل می یابد:

  • یک نفر نماینده از طرف وزارت کشور.
  • یک نفر قاضی دادگاه به انتخاب رئیس کل دادگستری استان به عنوان نماینده قوه قضاییه.
  • یک نفر نماینده وزارت راه و شهرسازی.
  • نماینده شهرداری

یکی از موضوعات حائز اهمیت در خصوص اشخاص تشکیل دهنده کمیسیون ماده ۱۰۰شهرداریاین است که حضور نماینده شهرداری در کمیسیون ماده ۱۰۰ تنها از جهت بیان گزارش کار پرونده و نظریات حقوقی شهرداری است. در نتیجه نماینده شهرداری در کمیسیون مزبور حق رای نخواهد داشت.

(صلاحیت رسیدگی به تخلفات صورت گرفته در خصوصساختمان سازی.)

کمیسیونبه چه موضوعاتی رسیدگی می کند؟

اصلی ترین وظیفه قانونی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، رسیدگی به تخلفات صورت گرفته در ساخت و ساز در زمین های شهری است. مطابق با حقوق فعلی ایران، برای انجام ساخت و ساز و اخذگواهی پایان کار، باید مقررات و ضوابط گوناگون ایمنی و … رعایت گردد.

چنانچه هر کدام از مقررات مربوط به ساخت و ساز عیناً مطابق با پروانه ساخت رعایت نشود، نمی توان در مورد ملک مذکور سند مالکیت و یا سایر گواهی های رسمی لازم را صادر کرد.به عنوان مثال بدون رسیدگی به تخلفات ساخت و ساز در کمیسیون ماده ۱۰۰ و صدور رای توسط این کمیسیون، صدور گواهی استحکام بنا، یا پروانه پایان ساخت صادر نخواهد شد.

همانطور که اشاره شده، در مواردی که ماموران شهرداری با تخلفات مربوط به ساخت و ساز مواجه شوند، موظفند این موضوع را به اطلاع مسئولین شهرداری برای طرح در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری برسانند. کمیسیون ماده ۱۰۰پس از اطلاع یافتن از ساخت و ساز غیر مجاز، برای مالک یا سازنده بنا ابلاغیه ارسال کرده و جلسه رسیدگی تشکیل می دهد.

مالک یا سازنده ساختمانمی بایست ظرف مدت ده روزدبیرخانه کمیسیون لایحه دفاعیه ارسال نماید. ممکن است مالک یا سازنده از ارسال لایحه دفاعیه خودداری نماید. این موضوع موجب عدم تشکیل جلسه رسیدگی کمیسیون ماده ۱۰۰ یا به تاخیر افتادن جلسه رسیدگی نخواهد شد.

مهمترین تخلفات ساختمانی که در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری رسیدگی می شود.

تا اینجا دانستیم که وظیفه اصلی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، رسیدگی به تخلفات ساخت و ساز در حیطه زمین های شهری است. جهت آشنایی بیشتر با مسائلی که رسیدگی به آنها در صلاحیت کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداریقرار دارد، در ادامه برخی از مهمترین تخلفات ساختمانی مطابق قانون شهرداری را مورد بررسی قرار می دهیم:

  • احداث نکردن پارکینگ در ساختمان های مسکونی؛ مطابق با قانون شهرداری، در نقشه ساخت کلیه ساختمان های مسکونی که در محدوده زمین های شهری ساخته می شوند، باید پارکینگ تعبیه شده باشد. در غیر این صورت، کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری موضوع را رسیدگی می کند.
  • اضافه ساخت بیشتر از پروانه ساخت: مساحت زیربنایی که ممکن است در یک زمین ساخته شود، باید کاملاً مطابق با پروانه ساختی باشد که توسط شهرداری صادر شده است. چنانچه از نظر طول یا ارتفاع بنا اضافه ساخت داشته باشد، کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداریبه موضوع رسیدگی خواهد کرد.
  • تعبیه نشدن سیستم تهویه مناسب در ساختمان؛ اگر در ساختمان سیستم تهویه مناسب فراهم نشود، موضوع در صلاحیت کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداریخواهد بود. تعبیه سیستم تهویه مناسب اصولاً باید به تایید مهندس ناظر ساختمان برسد.

(رسیدگی در مراجع کمیسیون های قانون شهرداری)

آرایی که ممکن است توسط کمیسیون ماده ۱۰۰ صادر شود

کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری به طور کلی صلاحیت رسیدگی به تخلفاتی را دارد که در فرایند ساخت و ساز انجام می گیرد. رسیدگی به سایر تخلفات مندرج در قانون شهرداری از جمله عدم پرداخت عوارض نوسازی و … در صلاحیت کمیسیون های دیگری از قبیل کمیسیون ماده ۵ و کمیسیون ماده ۵۷ خواهد بود.

کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری با تشکیل جلسه رسیدگی، لایحه دفاعیه مالک، گزارش ماموران شهرداری و سایر مدارک و مستندات پرونده را مورد بررسی قرار می دهد. چنانچه ارتکاب تخلفات مربوط به ساخت و ساز برای کمیسیون ثابت شد، کمیسیون، یکی از آرای زیر را صادر می نماید:

  • صدور رای تخریب ساختمان؛ رای مبنی بر تخریب ساختمان توسط کمیسیون اغلب در مواردی صادر می شود که ساخت و ساز به حریم معابر و اماکن عمومی تجاوز کرده باشد. اگر رای تخریب ، مالک یا سازنده مکلف است در طیمدت معینی (که نباید کمتر از ده روز باشد)، نسبت به تخریب تمام ساختمان یا قسمتی که مورد حکم قرار گرفته اقدام نماید.اگر مالک یا سازنده، از تخریب بنا خودداری نماید، با دستور دادگاه ماموران شهرداری نسبت به تخریب بنا اقدام می نمایند.
  • پرداخت جریمه نقدی؛ اگر اعضای کمیسیون به این نتیجه برسند که تخریب بنا ضروری نیست، ممکن استرای مبنی بر پرداخت جزای نقدی بر علیه مالک یا سازنده صادر نمایند.

(حقوق دعاوی مربوط به شهرداری.)

آیا آرای صادر شده توسط کمیسیون ماده ۱۰۰ قابلیت اعتراض دارند؟

رسیدگی در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری اصولاً به صورت دو مرحله ای انجام می گیرد.در نتیجهچنانچه مالک یا سازنده نسبت به رای کمیسیون ماده ۱۰۰ اعتراضی داشته باشد، می تواند با طرح شکایت در شعب دیوان عدالت اداری موضوع را پیگیری نماید.

به موجب ماده ۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری اعتراض به آرای صادر شده توسط کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری ، در صلاحیت شعب دیوان عدالت اداری خواهد بود. بنابراین کسی که به رای کمیسیون اعتراض دارد باید در شعبه دیوان عدالت اداری دادخواست حقوقی طرح نماید.برای شروع به رسیدگی در دیوان عدالت اداری، متقاضی یا خواهان می بایست هزینه دادرسی مطابق با دعاوی غیر مالی پرداخت نماد.

اگر پرونده مربوط به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری دارید توصیه می شود با یک وکیل پایه یک دادگستری،مشورت نمایید. جهت ارتباط با وکیل خوب در اصفهان ،می توانید به شیوه غیر حضوری و با مراجعه به سایت اینترنتی vakilshirzadeh.irاقدام نمایید.

نظرات خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *