وکیل دادگستری در تهران

منظور از وکیل دادگستری در تهران چه کسی است؟

به طور کلی مطابق با قوانین ایران وکیل دادگستری در تهران کسی است که دارای پروانه وکالت معتبر باشد. در حال حاضر دو نهاد اصلی صادر کننده پروانه وکالت، اتحادیه سراسری کانون های وکالت دادگستری و مرکز وکلا و مشاورین حقوقی قوه قضاییه می باشند.

طبق قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، نهادهای مزبور مکلفند هر سال یک بار نسبت به برگزاری آزمون وکالت مبادرت نموده و کارآموزان وکالت را ثبت نام نمایند.

 

کارآموزان وکالت پس از سپری کردن دوران کارآموزی و شرکت در مراسم تحلیف، به عنوان وکلای پایه یک دادگستری مشغول به کار می شوند. وکلایی که دارای پروانه وکالت معتبر باشند، می توانند به نمایندگی از اشخاص حقیقی و حقوقی در محاکم دادگستری شرکت کرده و دعاوی حقوقی و کیفری را پیگیری نمایند.

بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، وکلای دادگستری نمی توانند فعالیت خود را در شهری غیر از شهر محل اخذ پروانه وکالت خود متمرکز کنند. بنابراین وکیل دادگستری در تهران می بایست دارای پروانه وکالت معتبر از کانون وکلای دادگستری مرکز یا مرکز وکلای قوه قضاییه استان تهران داشته باشد.

در این نوشتار ضمن بررسی شرایط قانونی برای وکالت در محاکم دادگستری، شیوه انعقاد وکالت با وکلا و اختیارات وکیل دادگستری در تهران را مورد بررسی قرار می دهیم.

(نهاد دادخواهی در جمهوری اسلامی ایران مطابق با قانون اساسی، قوه قضاییه است.)

شرایط قانونی برای وکالت در دادگستری

به طور کلی برای وکالت در محاکم دادگستری دو دسته شرایط لازم است. نخستین گروه شرایط مورد نیاز برای دریافت پروانه وکالت و گروه دیگر، دربردارنده شرایط مورد نیاز برای وکالت در محاکم دادگستری در مورد وکلایی است که پروانه وکالت دارند.

برای شرکت در آزمون وکالت و دریافت پروانه وکالت، متقای می بایست حداقل ۲۴ سال و حداکثر ۴۵ سال سن داشته باشد. در مورد آقایان متقاضی شرکت در آزمون وکالت ایشان می بایست دارای کارت پایان خدمت وظیفه عمومی و یا کارت معافیت از خدمت باشند. برخی از شرایط عمومی مورد نیاز برای شرکت در آزمون وکالت از قرار زیر است:

  • التزام به مبانی اسلام و ولایت فقیه
  • نداشتن سوء پیشینه کیفری
  • داشتن دانشنامه مقطع کارشناسی در رشته حقوق یا مدرک معادل آن (از قبیل مدرک سطح ۴ حوزه و …)
  • عدم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان

پس از دریافت پروانه وکالت پایه یک، وکلای دادگستری می توانند در محاکم گوناگون دادگستری از قبیل دادسرا، دادگاه، شورای حل اختلاف و … شرکت نمایند. البته باید در نظر داشت که حضور وکلای دادگستری در محاکم دادگستری به صورت مطلق نیست. در مورد برخی از جرایم خاص، در مرحله تحقیقات مقدماتی متهم تنها می تواند از میان وکلای منتخب رئیس قوه قضاییه وکیل خویش را انتخاب نماید.

بررسی برخی از مهمترین وظایف و اختیارات وکیل دادگستری در تهران

وکلای دادگستری که دارای پروانه وکالت هستند، می توانند در زمینه وسیعی از امور حقوقی به نمایندگی از موکلین خویش اقدام نمایند. علاوه بر این به واسطه داشتن دانش و مهارت حقوقی، یک وکیل خوب در تهران می تواند خدمات مشاوره ای از قبیل مشاوره حضوری و مشاوره غیر حضوری ارائه نمایند.

اختیارات و وظایفی که وکیل دادگستری در برابر موکل خویش به انجام آن متعهد می گردد، به موجب وکالت نامه تعیین می شود. معمولاً وکالت نامه هایی که مطابق با قانون ایران تنظیم می گردد در بردارنده موارد زیر است.

(پذیرش در آزمون وکالت مستلزم داشتن دانشنامه لیسانس در رشته حقوق است.)

وکالت در دعاوی

یکی از اصلی ترین وظایف وکیل دادگستری در تهران که به موجب وکالت نامه ممکن است به وی واگذار گردد، وکالت در دعاوی است. مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی، طرفین دعاوی حقوقی می توانند یکی از وکلای دادگستری را به نمایندگی از خود برای شرکت در دعاوی به دادگاه معرفی نمایند.

نحوه وکالت در دعاوی با توجه به این که وکیل دادگستری وکالت کدام یک از طرفین دعوا را به عهده گرفته باشد متفاوت است. در صورتی که وکیل دادگستری وکالت خواهان را پذیرفته باشد، می بایست به نمایندگی از دادخواست حقوقی تنظیم کرده و به مرجع حقوقی صالح تقدیم نمایند. در این صورت وکیل می بایست در محضر دادگاه ثابت نماید که خوانده حقوق موکل او را پایمال کرده است.

در صورتی که وکیل دادگستری وکالت خوانده را به عهده گرفته باشد، می بایست در دادگاه حضور پیدا کرده و از خوانده در برابر اتهامات وارد شده دفاع نماید. همچنین وکیل خوانده می بایست لوایح دفاعیه را به نمایندگی از موکل خویش تنظیم کرده و به دادگاه تقدیم نمایند.

یکی از وظایف مشترکی که ممکن است وکلای دادگستری به موجب وکالت نامه به عهده بگیرند، اعتراض به رای می باشد. در صورتی که حق اعتراض به آراء در وکالت نامه به وکیل دادگستری واگذار شده باشد، در این صورت وکیل مکلف است ظرف مهلت قانونی مشخص شده نسبت به آرای صادر شده از محاکم دادگستری اعتراض نماید.

برای این کار وکیل می بایست درخواست تجدید نظر خواهی یا فرجام خواهی را به دادگاه تجدید نظر استان، شعب دیوان عالی کشور و یا دادگاه صادر کننده رای تقدیم نماید.

تقسیم میراث

به موجب قانون مدنی ایران هنگامی که یک نفر فوت می کند کلیه دارایی او به مالکیت وراث حین الفوت او در می آید. اما مستقر شدن مالکیت وراث بر ماترک متوفی منوط به انجام عملیات تقسیم ترکه است.

یکی از وظایفی که ممکن است وکیل دادگستری در تهران به عهده بگیرد، وکالت در تقسیم ترکه است. با تنظیم وکالت نامه تقسیم ترکه، وکیل می توان به نمایندگی از وراث در شورای حل اختلاف حضور پیدا کرده و تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت را طرح نماید. سپس یک مرتبه موضوع در روزنامه محلی آگهی شده و نام وراث حین الفوت متوفی در آن اعلام می شود.

در صورت انعقاد وکالت نامه با وکیل دادگستری در تهران در زمینه تقسیم میراث، وکیل اموال متوفی را فهرست بندی کرده و مطابق با قوانین و مقررات موجود در زمینه سهم الارث وراث، ماترک را میان آنان تقسیم می نماید.

پیش از این وکیل می بایست کلیه دیون و تعهدات مالی که متوفی پیش از فوت به عهده داشته را از محل اموال باقی مانده از وی پرداخت نماید. مهریه زوجه متوفی، حقوق خدمه متوفی و حقوق عینی مربوط به اموال متوفی برخی از تعهداتی هستند که می بایست پیش از تقسیم ترکه توسط وکیل انجام شوند. در صورتی که عملیات تقسیم ترکه توسط وکیل با موفقیت به پایان برسد، مالکیت وراث متوفی بر ماترک وی مستقر خواهد شد.

وکالت در طلاق توافقی

از جمله دیگر وظایف قانونی مهم وکیل دادگستری در تهران، وکالت در طلاق توافقی است. طلاق توافقی یکی از شیوه های انحلال نکاح است که با رضایت و توافق زوجین صورت می گیرد.

در صورتی که با وکیل دادگستری در خصوص طلاق توافقی وکالت نامه منعقد شود، وی می تواند به نمایندگی از زوجین یا یکی از آنان در دادگاه خانواده حضور پیدا کرده و تقاضای صدور گواهی عدم سازش را طرح نماید.

برای دریافت گواهی عدم سازش در مورد طلاق توافقی می بایست دادخواست حقوقی تنظیم گردد. دادخواست فرم چاپی خاصی است که مشخصات طرفین و موضوع دعوا در آن ذکر می شود. مطابق با قانون حمایت خانواده دادگاه خانواده ابتدا سعی می کند میان زوجین صلح و سازش ایجاد کند.

در صورتی که اقدامات دادگاه برای منصرف شدن طرفین از طلاق موثر نشد، دادگاه خانواده گواهی عدم سازش را صادر می کند. دادگاه خانواده با حضور یک نفر قاضی مرد به عنوان رئیس دادگاه و یک نفر قاضی مشاور زن تشکیل می یابد. نظر قاضی زن مشورتی است و تنها تصمیم گیرنده نهایی قاضی مرد است.

اما قاضی مرد می بایست در ضمن رای خود به نظر قاضی زن استناد کرده و در صورتی که با آن مخالف است به صورت مستند و مستدل آن را رد نماید.

بر اساس قانون حمایت خانواده در صورتی که دادگاه خانواده گواهی عدم سازش را صادر کرد، زوجین می بایست ظرف مهلت سه ماه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و نسبت به جاری ساختن صیغه طلاق مبادرت نمایند. در صورتی که زوجین از حضور در دفتر ازدواج و طلاق خودداری نمایند، وکیل دادگستری می تواند به نمایندگی از آنان در دفتر ثبت ازدواج و طلاق حضور پیدا کرده و صیغه طلاق را به صورت نیابتی جاری سازد.

وکالت در جرایم کیفری توسط وکیل دادگستری در تهران

وکیل دادگستری در تهران علاوه بر این که از نظر قانونی می تواند در محاکم دادگستری مربوط به امور حقوقی شرکت نماید، بلکه می تواند در دعاوی کیفری و امور مربوط به جرایم و مجازات ها نیز مشارکت نماید.

مطابق با قانون آیین دادرسی کیفر از همان لحظات ابتدایی که یک نفر به اتهام ارتکاب جرم تحت تعقیب کیفری قرار می گیرد، از حق ملاقات و حق به همراه داشتن وکیل برخوردار است.

پس از این که یک نفر به موجب قانون تحت نظر ضابطین دادگستری یا مقامات قضایی قرار گرفت می بایست بلافاصله از حقوق دفاعی خود مثل حق به همراه داشتن وکیل مطلع گردد. همچنین در مرحله تحت نظر متهم می تواند تقاضای ملاقات با وکیل بدون انعقاد وکالت نامه را از ضابطین بنماید.

در این صورت ضابطین دادگستری مکلفند برای شرایط لازم برای ملاقات متهم با یک نفر وکیل دادگستری برای حداکثر به مدت یک ساعت را فراهم نمایند. علاوه بر این به موجب مواد مختلف قانون آیین دادرسی کیفری طرفین دعوای کیفری می توانند در مرحله دادرسی در دادگاه نیز وکیل یا وکلای خود را به همراه داشته باشند.

وکالت در جرایم کیفری توسط وکیل دادگستری در تهران مستلزم شرکت و حضور در مراجع کیفری دادگستری می باشد. برخی از مهمترین مراجع قضایی کیفری عبارت از موارد زیر است:

  • دادسرای عمومی و انقلاب؛ تحقیقات مقدماتی در مورد اغلب جرایم در دادسرای عمومی و انقلاب صورت می گیرد. در واقع تعقیب کیفری بر علیه متهم در دادسرا شروع می شود.
  • دادگاه های عمومی کیفری؛ دادگاه کیفری ۲ و دادگاه کیفری ۱ دو دادگاه با صلاحیت عمومی می باشند که رسیدگی به عموم جرایم ارتکابی در صلاحیت این دادگاه ها می باشد.
  • دادسراها و دادگاه های نظامی؛ به موجب قانون آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح رسیدگی به جرایم نیروهای مسلح در صلاحیت دادگاه های نظامی است.

شیوه انعقاد وکالت نامه با وکیل دادگستری در تهران

امروزه راهکارهای متعددی برای انعقاد وکالت نامه با وکیل دادگستری در تهران وجود دارد. به طور کلی به دو شیوه حضوری و غیر حضوری می توان با وکلای دادگستری در تهران قرارداد وکالت را منعقد ساخت. شیوه حضوری مستلزم مراجعه به دفاتر وکالت واقع در سطح شهر تهران با گرفتن وقت قبلی می باشد.

در این شیوه وکالت نامه معمولاً به شیوه کتبی و در دفتر وکالت منعقد شده و به امضای طرفین وکیل و موکل می رسد. سپس یک نسخه از وکالت نامه به موکل تحویل می گردد و نسخه دیگر در دفتر وکالت بایگانی می شود.

در شیوه غیر حضوری بدون آن که نیاز به خروج از منزل باشد با دسترسی داشتن به اینترنت یا سامانه های مخابراتی می توان نسبت به تنظیم وکالت نامه با وکیل دادگستری در تهران اقدام نمود. امروزه موسسات و شرکت های حقوقی متعددی خدمات وکالت در دعاوی و سایر خدمات قابل ارائه توسط وکلا را به صورت غیر حضوری و اینترنتی ارائه می دهند.

برای ارتباط با وکلای دادگستری و مشاورین حقوقی کافی است به سامانه های اینترنتی موسسات حقوقی مراجعه نمایید. در این روش با توجه به مسائل حقوقی مطروحه می توانید با وکلای حقوقی مناسب و متخصص ارتباط برقرار نمایید.

مشاوره حقوقی توسط وکیل دادگستری در تهران

یکی دیگر از خدمات قابل ارائه توسط وکیل دادگستری در تهران ارائه مشاوره حقوقی است. در مشاوره حقوقی بدون آن که وکالت در امری به وکیل دادگستری واگذار شود، مشاوره گیرنده مسئله حقوقی که با آن مواجه است را برای وکیل یا مشاوره دهنده تعریف می کند.

در مقابل وکیل یا مشاوره دهنده بدون آن که نمایندگی از مشاوره گیرنده را در امری به عهده بگیرد راهکارهای حقوقی مناسبی به مشاوره گیرنده ارائه می نماید تا مشاوره گیرنده با استفاده از آن مسئله حقوقی مطروحه را حل نمایند.

مشاوره حقوقی نیز در حال حاضر به شیوه حضوری و غیر حضوری ارائه می شود. برای استفاده از خدمات مشاوره حقوقی وکلای دادگستری کافی است به سامانه های اینترنتی مربوط به موسسات حقوقی مراجعه گردد.

نظرات خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *